Ново лечение на рак дава по-малко странични ефекти 31.12 | 11:47

Протонната терапия концентрира лъчение само върху тумора и не уврежда здравата тъкан

От Диана Цветкова

Нов метод за лечение на онкологични заболявания, характеризиращ се с радиация единствено върху раковите образувания, предлага център за протонна терапия в Прага, Чехия.

В целия свят съществуват по-малко от 40 подобни лечебни заведения, като от тях едва пет са в Европа, а 10 – в САЩ, обяснява директор на центъра д-р Манфред Хербст, цитиран от БТА.

"Главното предимство на протонната терапия е, че енергията от протоните е концентрирана върху тумора", поясни д-р Хербст, който е допринесъл методът да бъде изпробван първо в Германия.

Едва една шеста от тази енергия попада върху здрави тъкани около него. Това означава, че здравите тъкани остават почти незасегнати, така че се намалява вероятността от странични ефекти.

Новата терапия позволява на онколозите да насочат радиацията към тумора, отстранявайки възможността от увреждания, причинени от рентгеновите лъчи при традиционна терапия.

Що се отнася до пациентите, засегнати от рак на простатата, новата терапия понижава риска от импотентност, проблеми с дебелото черво и кървене от ректума.

Лечението има голям благотворен ефект за децата, чието развитие може да пострада вследствие на подлагането им на традиционна радиотерапия, както и за пациентите, засегнати от рак на мозъка, очите или белите дробове, отбеляза д-р Хербст.

Водещи

Най-четени