Ново финансиране на болниците от Нова година 04.10 | 14:30

"Искам да се стимулира работата в България", каза още в Перник здравният министър

От Кремена Бедерева

От Нова година се променя финансирането на болниците. Това обяви в Перник здравният министър Стефан Константинов, цитиран от БТА. Според него клиничните пътеки много изкривяват формирането на заплатите, работата на лекаря, пречат дори и на пациента, а понякога са и вредни за него.

Изтичането на лекари и медицински сестри от България ще бъде спряно само чрез промяна на финансирането на болниците и повишаване на заплатите, категоричен е здравният министър.

"Искам да се стимулира работата в България", подчерта Константинов. Заради това на всички насочени за лечение в чужбина ще бъде дадена възможност да се лекуват тук. Ще бъдат извикани специалисти от чужбина, които да научат нашите лекари да работят в екип.

Днес - 4 октомври министърът на здравеопазването открие реновираното детско отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Перник. Тази година Министерството на здравеопазването (МЗ) е отпуснало 250 000 лв. за обновяване на отделението, което не е било ремонтирано от 30 години.

То е единственото за областта и натовареността му достига до 70 процента. За последните 6 години МЗ осигурило близо 3 млн. лв. за оборудване и ремонтни дейности на болницата.

Най-четени