Няма бум на варицела в цялата страна 10.01 | 12:37

Държавният здравен инспектор твърди, че в някои области почти няма случаи на варицела

От Елена Кирилова

Бум на варицела има, но той е само в някои части на страната, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на БНР.

По думите на Кунчев в повече от една трета от областите, няма никакви случаи на варицела, а, ако има, става дума за един случай седмично. Това важи за областите Бургас, София, Велико Търново и Добрич.

Въпреки че случаите на варицела са 1128 на брой, според държавния здравен инспектор това не е никак учудващо, тъй като първите три месеца от годината се характеризират с най-висока заболеваемост от варицела. Освен това става дума за заболяване, за което няма имунизация, както е при варицелата.

Самият епидемичен процес в страната се развива на всеки 5-6 години с повишаване на заболеваемостта. Когато това се случи, децата, които не са боледували, се заразяват. Това обяснява и защо повечето случаи са сред деца от 2 до 6 години.

Според експерта повечето случаи на варицела протичат нормално и в редки случаи има усложнения. Лекарска помощ трябва да се потърси задължително, ако заболелият продължително време има висока температура и е силно отпаднал.

Кунчев подчерта, че е изненадан, че у нас няма ваксина срещу варицела, след като родителите проявяват интерес към нея. Факт е обаче, че такава имунизация не фигурира в официалния календар. Дори и тя да не бъде включена в него, редно е хората да имат достъп до нея, обясни здравният инспектор.

Според него е спорно дали тази ваксина трябва да бъде задължителна, тъй като много специалисти смятат, че доброкачественото протичане на заболяването обезсмисля задължителността на имунизацията.

Водещи

Най-четени