Няма да плащаме, ако решим да „се изпишем“ от болницата по-рано 07.01 | 22:00

Това решен Върховния съд, което Министерство на здравеопазването няма да облажва

От Мая Александрова

Пациентите вече няма да плащат разходите за лечението си, ако напуснат болница преди да е изтекла клиничната им пътека. Това стана ясно след решение на Върховния съд, което Министерство на здравеопазването няма да облажва.

Според магистратите болните, които се откажат от лечението си, не могат да бъдат принуждавани да плащат, съобщава Нова телевизия.

В момента, ако пациент е приет в болница, но реши да не остане до края на лечението, трябваше да плати клиничната си пътека. Това практически означава болният да плати от джоба си между няколко стотин и няколко хиляди лева.

Според правозащитниците, можем дори да си върнем и вече платени суми.

Клиничните пътеки, по които се лекуваме, разписват само минимален, но не и максимален срок за престой в болница. Много лечебни заведения, обаче, пренебрегват това. Ако минималният срок е 3 дни, това за тях означава, че пациентът трябва да си тръгне веднага след изтичането им. Ако това ни се случи, трудно можем да се защитим.

Единственият начин да търсим правата си е, ако докажем, че изписването от лечебно заведение е било неправомерно и е навредило на здравето ни.

Водещи

Най-четени