Образованите у нас живеят по - дълго от неуките 19.01 | 16:42

Неравният достъп до здравеопазване в България си остава правило

От Христина Рафаилова

Гражданите на ЕС се радват на все по – добро здравеопазване, но не хората в Източна  Европа, като в  това число влиза и България. 

Според последния доклад на ЕК "Здравето на фокус: Европа 2014 година" грижата за пациентите  в рамките на Общността се подобрява, но остава сериозно неравноправие между отделните социални слоеве.  Неравенството е най – видимо в страните членки в източната и централната  част на Стария континент.  

Според данните в тези държава хората с по – висок социален статус и по  добре образованите получават по – качествено лечение и имат по – голяма продължителност на  живот.  

Статистиката показва, че  в тези страни един 65 – годишен мъж с добро образование има шанс да живее между 4 и 7 години повече от свой връстник с по – ниска степен на квалификация.   

В цяла Европа  жените живеят по – дълго от силния пол средно с шест години. 

България се нарежда  сред четирите страни с най –  ниска продължителност на живота. Място в негативната статистика страната ни дели място с Латвия, Литва и Румъния,  

В доклада се посочва, че заради финансовата криза много страни се орязали сериозно  разходите за здраве. 

В документа страната ни се споменава и светлината на друга негативна статистика.  България е сред държавите, в които голяма част от населението е здравно неосигурени, пише в доклада. В подобно положени са съседна Гърция и Кипър.

Водещи

Най-четени