Обявиха края на епидемията от морбили 30.08 | 15:22

От месец насам не е регистриран нито един нов случай

От iNews.bg

"Вече в България няма морбили", обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

"Това е много голям успех на нашето здравеопазване, защото огнища на морбили има в Румъния, Германия и Италия. Имахме 160 случая, а вече четвърта седмица няма нито един", похвали се той. 

Според Кантарджиев по отношение на вирусните и бактериални инфекции лятото е минало спокойно. Тази година са нашумели особено коксаки вирусите, в началото на август 888 руски туристи са се оплакали и при тях е доказано, че са болни точно от тази инфекция.

"В нашата страна нямахме много прояви на вирусни инфекции през лятото. Коксаки вирусните инфекции са нещо обикновено за летния сезон. Това е една разновидност на ентеровирусите. Коксаки вирусът причинява висока температура два-три дена, болки в мускулите и ставите. Обикновено при деца и млади хора - обрив по дланите на ръцете, ходилата и в устата. Характерно за този вирус, за разлика от другите ентеровируси е, че не засяга толкова нервната система, колкото сърцето. Само че на 300-400 болни един може да получи възпаление на сърдечния мускул", обясни проф. Кантарджиев.

Водещи

Най-четени