Обявяват грипна епидемия в Пазарджик 24.01 | 12:52

Заболеваемостта в региона се е увеличила двойно през последните няколко дни

От Кремена Бедерева

Членовете на Пандемичния комитет в Пазарджик решиха да бъде обявена грипна епидемия от утре - 25 януари. Това стана ясно на заседание на Комитета, предаде Радио "Фокус" - Пазарджик.

Според д-р Магдалена Станева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция (РЗИ), заболеваемостта в региона се е увеличила двойно през последните няколко дни, както и през отминалата седмица.

Постепенно случаите на остри респираторни заболявания са се увеличили от 85, през седмицата 9-ти до 15-ти януари, до 238 случая през последната седмица. Д-р Станева коментира също, че по показатели Пазарджик е в предепидемиологична обстановка, но по заболеваемост по възрасти надвишава показателите за епидемия, като най-засегнатите се учащите и децата в детските градини.

Заради високата заболеваемост членовете на Комитета решиха да обявят грипна епидемия. Д-р Фани Петрова, директор на Регионалната здравна инспекция, припомни, че при епидемия детските градини не се затварят, обявява се карантина и не се приемат нови деца.

iNews припомня, че вчера - 23 януари, Самоков вече беше взето решение за обявяване на грипа епидемия. Под заплаха са още Софийска област и Стара Загора.

Същевременно, националният епидемиолог д-р Ангел Кунчев каза, че няма почти никаква опасност от национална грипна епидемия. Причина за това е фактът, че най-разпространеният тазгодишен щам на вируса е като този от миналата година и доста от хората ще са развили имунитет.

Водещи

Най-четени