Опасност от заразни болести идва с бежанците 04.09 | 15:42

Здравното министерство има екшън план за справяне с евентуалната криза

От Христина Рафаилова

Редица болести могат да се разпространят на българска територия с идването на сирийските бежанци. За това предупреди главният държавен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от в. "Труд". 

Сред опасните заболявания, които може да се пренесат на родна почва, е коремният тиф. Кунчев обясни, че най-голямата заплаха за момента е да се влоши хигиената в бежанските лагери в Турция и Йордания. Хората в тях наброяват до 1 млн. души. При този сценарий има риск коремният тиф да се появи у нас. Инспекторът успокои, че за това заболяване има ваксина. 

Експертът каза, че най-често срещаните заболявания в Сирия са острите диарии, хепатит А, морбили и лайшманиоза. В размирната страната има регистрирани редица случаи на малария, но България не била застрашена от това заболяване. 

Здравното министерство има готовност за реакция при евентуален взрив на опасни зарази. Оттам са подготвили екшън план при подобно негативно развитие. С него се предвижда увеличение на здравните пунктове по границата и във временните центрове за настаняване на бежанците. Личните лекари ще получат инструкции да следят пациентите за наличие на симптоми на тези болести. 

Предвидена е и превенция от заразяване за хората, които работят в бежанските лагери. Те ще бъдат имунизирани за хепатит А. 

В момента сред пристигащите у нас има случаи на дихателни инфекции и сърдечносъдови заболявания. Част от децата пък страдат от диабет. 

Водещи

Най-четени