Опасностите, които крие самолечението 11.09 | 13:33

Повечето хора предпочитат да изпият един аналгин, вместо да посетят лекаря си

От Кремена Бедерева

На всеки му е пределно ясно, че самолечението е опасно и не се препоръчва, по какъвто и да е начин.

Въпреки това, много хора прибягват до самолечение. Може би, тези хора са твърде мързеливи, за да отидат на лекар или просто вярват, че те имат нужните познания за лекарствата?

Но понякога това може да ни изиграе лоша шега, тъй като недоброто познание на лекарствата може да доведе до нежелани и понякога дори фатални последици.

Защо самолечението е опасно? Интернет изданието buzzle предлага няколко съвета как да се справим с това. Една от основните причини е, защото вие не сте лекар и ви липсват точни знания за лекарства!

Защо е опасно самолечението?

Какво правите, когато имате кашлица и простуда, или просто ви боли глава? Повечето хора, за да избегнат посещението при лекар, пият лекарства по съвет на родители, роднини или приятели.

Ако ви звучи познато, не се притеснявайте, защото почти всички хора правят това. Лошото на това самолечение е, че може да изпиете хапче, което не е за вашата болка, или пък е с изтекъл срок на годност.

Но как да се спре тази порочна практика?

Много често хората пият хапчета при безсъние, което е често срещан проблем. Но ако не са предписани от специалист, хапчетата могат и да влошат проблема със съня. А след време дори и може да се пристрастите към тях. Така че се консултирайте с вашия лекар за проблема.

Пиенето на хапчета, за които не сте сигурни дали са с изтекъл срок на годност, може да доведе до странични ефекти, в зависимост от пригодността на лекарството за вас. Имало е много случаи, когато хората пият лекарството, без лекарското предписание и проблемите като възпаление на кожата, червени петна по кожата или висока температура започват.

Това е така, защото механизмът на организма на всеки човек е различен и така едно лекарство, което е подходящо за даден човек, може да се окаже напълно неподходящо за друг. Именно тук идва и мястото на лекаря, който да определи кое лекарства е точно за вас.

Хората, страдащи от безпокойство и депресия са по-склонни да приемате лекарства, които имат успокояващ ефект върху тях. Дори тийнейджъри са податливи на използването на лекарства, които са опасни. Това наблюдение е тревожно, защото води до пристрастяване, подобно на това към алкохола и наркотиците.

Потенциални опасности могат да доведат и използването на погрешни кремове и лосиони, без консултация от лекар. Кремове и лосиони са заредени с вредни химикали, които могат да навредят на кожата, ако е чувствителна или неподходящи за този конкретен мехлем.

За това - не се срамувайте да се консултирате с лекар за дребни проблеми. Много важно е да съхранявате лекарствата вкъщи далеч от децата си, за да ги предпазите от евентуални инциденти. И да се грижите за здравето си.

Водещи

Най-четени