Опасностите, които крие ябълката за зъбите 11.10 | 07:09

Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен - дали?

От iNews.bg

Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен. Тази така позната сентенция обаче ще се окаже безполезна. Ново изследване твърди тъкмо обратното – а именно, че яденето на ябълки може да бъде и вредно, но за зъбите ни.

Според учените, провели изследването, ябълките се оказват до четири пъти по-вредни за зъбите от газираните напитки. В списъка с вредните за зъбите продукти влизат и виното, и бирата, за сметка на лука и грейпфрута, които се консумират обаче по-рядко.

"Причината е не само в това, което ядем, а как го ядем", смята професор Дейвид Бартлет, ръководител на изследването и експерт по протезиране в Стоматологичния институт на Кралския колеж в Лондон.

Добре е лекарите да съветват пациентите си да ядат ябълки, но бавно, защото високите нива на киселинност могат да увредят зъбите. За сметка на това пък напитките, които е известно, че са виновни за ерозията на зъбите, като например кока колата, се оказват по-малко вредни, в сравнение с ябълката, показва още проучването, цитиран от в. Daily mail.

В изследването са участвали повече от 1000 мъже и жени, на възраст от 18 до 30 г. Учените са търсили връзката между храните, които хората консумират и износването на зъбите в някои определени места в устата.

Изследователите искали да открият дали има връзка между увреждането на повърхността на емайла на зъбите и дентина - основната подкрепяща структурата на зъба под емайла, с храненето на човек.

Учените установили, че при хората, които обичат да похапват ябълки, съществува 3,7 пъти по-голяма вероятност да увредят зъба си, в сравнение с газираните напитки, които не оказали допълнителен риск.

Плодовият сок също увеличава вероятността от увреждане на емайла около горната част на зъбите, докато бирата, която е кисела, повишава шансовете за щети на дентина трикратно.

Специалистите съветват да се яде ябълка с мляко или парче сирене, тъй като и двете съдържат калций, който неутрализира киселината. Пиенет на вода, веднага след ядене на една ябълка, също ще помогне, като ще отмие вредни ефекти.

"Пиенето на плодови сокове и шейкове със сламка е начин да се защитят зъбите, съветва специалистът д-р Гленс Джоунс. "Миенето на зъбите преди ядене на кисели храни също може да помогне, защото ще осигури бариера между храната и зъбите."