Опозицията иска връщане на новите дейности на НЗОК обратно на МЗ 20.12 | 11:25

Мая Манолова твърди, че разплащането трябва да продължи както е било досега

От Елена Кирилова

Опозицията предлага правила за разплащането на новите дейности, които преминават към Националната здравноосигурителна каса, съобщава агенция "Фокус”.

Тъй като Националният рамков договор не беше подписан от Българския лекарски съюз, от опозицията имат предложение за два законопроекта, с които да бъде променен Закона за здравно осигуряване.

Ваньо Шарков от Синята коалиция обясни, че националната програма за имунизация се финансира от републиканския бюджет и никъде не става дума Здравната каса да финансира подобни програми. Ето защо според него тези дейности трябва да се върнат в Министерството на здравеопазването.

Според Мая Манолова от Коалиция за България отказът на Българския лекарски съюз да подпише Националния рамков договор е проблем, защото у нас няма правила за разплащането на новите дейности. Поради това те трябва да продължат да се разплащат както досега, заяви Манолова.

Тя предлага и друга промяна - ако осигурените лица могат да се лекуват в чужбина и това се налага поради тяхното здравно състояние, това да се случва, без да е необходимо получаването на разрешение. Покриването на всички разходи пък ще се изплащат след това.

Водещи

Най-четени