Отбелязваме Световния ден за борба с глаукомата 12.03 | 11:18

Между 2 и 4% от хората са болни от глаукома, без да знаят

От Ивета Бебова

12 март е Световният ден за борба с глаукомата.

Глаукомата е изключително сериозно заболяване на очния нерв, което може да доведе до слепота. Между 2 и 4% от хората над 40-годишната възраст страдат от заболяването, без дори да знаят.

Глаукомата или глаукомите са група хронични дегенеративни заболявания на зрителния нерв, които се характеризират с поява на специфични прогресиращи промени в зрителното поле, които нелекувани могат да доведат до необратима слепота.

Има няколко типа глаукома, най-разпространеният сред бялата раса е хроничната откритоъгълна глаукома. Тя протича напълно безсимптомно и се открива или случайно, или при внимателен очен преглед. Най-лошият вариант е заболяването да бъде открито твърде късно, когато вече е настъпило трайно увреждане на зрението.

Няма средства, с които можем да се предпазим от глаукома. Единственото, което може да се направи, са редовни профилактични прегледи – за да се открие заболяването навреме и да се започне адекватно лечение.

Има някои рискови фактори, които сочат към глаукома, това са – повишеното над определени стойности вътреочно налягане, възрастта, наличието на родственици с глаукома и късогледството.

Всеки пациент, който спада към рисковата група - над 40 години и има с родители с глаукома, трябва да си прави редовни офталмологични прегледи, за да мери вътреочното си налягане, зрителния нерв и при съмнение да се направи изследване на зрителното поле.

За съжаление, ако бъде открита глаукомата, лечението не може да промени настъпилите вече промени в очния нерв, но може да забави значително процеса на развитие на болестта.

Няколко са методите за лечение на глаукома:

- медикаментозно – с капки, които да се поставят постоянно до края на живота.

- лазерно лечение – има по-слаб и недълготраен ефект от медикаментите и представлява допълнителен метод

- оперативно – чрез създаване на изкуствен канал за отвеждане на вътреочната течност извън окото – това е краен метод, който се използва тогава, когато медикаментозното и лазер лечението не могат да дадат резултат.

Водещи

Най-четени