Откриха източника на болестта ебола 20.08 | 21:44

Теорията звучи малко налудничаво, но е достоверна

От Беатрис Николoва

Според известния руски епидемиолог Александър Семьонов, ръководител на лабораторията по имунология и вирусология "Пастьор" в Санкт Петербург, източник на болестта ебола са големите прилепи, които се употребяват в храната в някои отдалечени африкански села, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Засега още не е възможно да се прекрати напълно консумирането на големите прилепи от семейството на летящите лисици /Pteropodidae/ в африканските селца. Там живеят реликтови племена, изповядващи анимизма. Как ще им забраните да консумират прилепи, ако няма какво друго да ядат!", коментира специалистът. Той беше в Гвинея по повод откриването на подвижна руска лаборатория, допълва БТА.

Хипотезата за това, че този вид прилепи са причината за разпространението на ебола, се споделя и от други европейски учени. Сред тях е и специалистът по вирусология от Лондонския университет проф. Джон Оксфорд.

Семьонов изтъква и крайно отрицателното отношение на африканците, живеещи в пустошта и горите, към лекарите, които идват, за да помогнат на пострадалите от епидемията страни.

Мнозинството от местните ги считат не за лечители, а за съучастници на болестта. Руснакът има богат опит в африканските страни. Той е работил в Танзания, Намибия, Ботсвана и Зимбабве, където се е занимавал с въпросите по предотвратяване на разпространението на СПИН.

Вирусът ебола принадлежи към семейството на филовирусите. Болестта представлява тежка вирусна инфекция, съпроводена от хеморагична треска, силна слабост, мускулни болки и болки в главата и гърлото. Следва диария, нарушаване на функцията на бъбреците и на черния дроб, вътрешни и външни кръвоизливи. До 90 на сто от случаите при това заболяване завършват със смърт. До момента ебола е отнела живота 1229 души.

Водещи

Най-четени