Очаква се проблем с направленията през юни 23.04 | 11:12

Хронично болните получават лекарствата си по-рано заради празниците

От Христина Рафаилова

Евентуален проблем с броя на направленията за лекари специалисти може да се появи през юни. Това каза пред БНТ шефът на здравната каса Пламен Цеков. Той уточни обаче, че имало достатъчно буфери, с които да се компенсира нуждата от повече талони.

Според него няма проблем с направленията и общопрактикуващите лекари имат достатъчно в наличност.

На притесненията на лекарите, че талоните са недостатъчни, той отговори, че те са нормално разпределени според бюджета, с който касата разполага. 

Цеков коментира и ограниченията на достъпа на хората с увреждания до електронните досиета. Причината за това е, че лицата, които имат пълномощно да вземат персоналния код на човек в неравностойни положение, всъщност нямат право да го получат.

Шефът на касата обясни, че това се получава заради Закона за защита на личните данни. Той каза, че е изпратено запитване до ресорната комисия и тази седмица казусът ще бъде разрешен. 

Той съобщи, че заради празниците джипитата ще могат да изписват лекарствата на хронично болните по-рано от предвидения срок. В следващите два месеца медиците щели да уравнят броят на предписаните медикаменти.

Цеков добави, че до края на месец май ще бъде приета нова методика за заплащането на медицинските изделия. 

Водещи

Най-четени