Още болници пред фалит 10.10 | 12:03

Здравното министерство вади 300 000 лева за спасяването на врачанската

От iNews.bg

В България има застрашени болници от фалит. Това заяви министърът на здравеопазването Николай Петров, предаде БГНЕС. Той отбеляза и че тези данни са били представени от неговото ведомство в доклад пред Комисията по здравеопазване в парламента.

Болниците били групирани в няколко групи. Такива, които са директно заплашени, които са в кризисна ситуация, такива, които се очаква да влязат в такава ситуация, както и лечебни заведения, които са в добро финансово състояние.

Относно това какви мерки е предвидило министерството, Петров обясни, че е нужен индивидуален подход, екип, финансисти и юристи, отиват на място и поемат управлението. Ресорният министър отбеляза, че процес на промяна на ръководства на болници тече и в момента. "Там, където се намират нарушения и причини за високите дългове на болници, ще бъдат предприети и директни мерки. Например, управителят на болницата в Ловеч е сменен по много причини. Една от причините беше, че лекарите там не са получавали заплати от февруари тази година, а март или април увеличава чувствително заплатите. Той няма пари за настоящи заплати, а вдига заплатите с повече от 40-50%", разясни още Николай Петров.

От друга страна той посочи, че е изплатена субсидия за спешност за болницата във Враца, която е 50 000-100 000 лв. за два месеца. От друга страна е взето и решение да се отпусне още 300 000 лв. финансова помощ за болницата във Враца.

Министър Петров подчерта, че в момента няма информация за напрежение в Пирогов. Преди това здравният министър взе участие в четвърта годишна конференция иновации и добри практики в здравния сектор, където обясни, че подходът на Министерството на здравеопазването, е търсене на максимално голям консенсус спри провеждане на политиките в сферата на здравеопазването.

"Ние сме изправени пред това да намерим баланса между две основни понятия, а те са обхватност на системата и иновативност на системата, от друга страна. Има места с много силно развити технологични решения, с много употреба на иновативни продукти, от друга страна ако си зададем въпроса за достъпността до тези технологии, отговорът не е много ясен", подчерта Петров. Според него направлението, в което е добре да се разсъждава, е да се търси решение, за да се постигне баланс между това да бъдат равнопоставени пациенти, лекари, бизнес и динамика в самата система.

Водещи