Пациенти апелират към разрешаване на кръстосаното донорство 31.03 | 18:50

Според специалистите то може да се превърне в семеен пазар на органи и тъкани

От Теодора Кокаланова

Представители на пациентски организации поискаха разрешаване на кръстосаното донорство у нас. По закон в момента се позволява живо донорство на бъбрек и черен дроб само от близки роднини. За да стане това изменение факт обаче, е нужен нов прочит на закона. 

В най-простата му разновидност при кръстосаното донорство роднина на пациент A дарява орган на пациент B, с когото има по-добра съвместимост, а роднината на пациент B дарява орган на пациент A.

Въпреки позитивите, при кръстосаното донорство съществуват и множество рискове, тъй като то може да се превърне в семеен пазар на органи и тъкани, предупреждават специалисти. Друг риск е натискът и принудата, на която може да бъдат подложени потенциални донори.

Според мединските лица, извършващи транспантации в България, живото донорство, каквото се явява и кръстосаното, е краен акт. Причината е, че всяка трансплантация от жив донор води до увреждане на неговото здраве,  информира NEWS7. Процентът на донорство в България е нисък. Именно затова лекарите настояват да се наблегне на възможностите за трансплантация от трупен донор.

Водещи

Най-четени