Пет българчета са заболели от морбили 14.02 | 11:25

е най-опасно за най-малките, преди те да бъдат ваксинирани на 13-месечна възраст, поясни проф. Тодор Кантарджиев

От iNews

Пет са вече случаите на морбили в България, съобщи пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. "Вторият случай на 3-годишното дете се потвърди вчера в Националната референтна лаборатория. Детето е в Инфекциозна болница. Не коментирам защо не е ваксинирано. Освен това, вчера в лабораторията бяха доказани три случая на деца между 1 и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделението в болницата на Гоце Делчев", коментира проф. Кантарджиев. Другите два случая са на деца, които са на 3-4 месеца.

"Морбилито е най-опасно за най-малките, преди те да бъдат ваксинирани на 13-месечна възраст. Децата имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в Референтната лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата”, каза още проф. Кантарджиев. И поясни, че те пазят детето през първата година от неговия живот. Той призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта. 

"Деца, които не са ваксинирани и са над 1-годишна възраст, трябва да бъдат имунизирани веднага. Второ – да се мобилизират т.нар. "здравни медиатори” – това са 150 образовани човека от ромски произход, които правят връзката между здравните и други власти и местното население. На майките от ромски произход като се каже, че в Румъния по-миналата година имаме 60 умрели деца, които не са ваксинирани, отиват и си ваксинират децата”, коментира проф. Кантарджиев. Той припомни, че през 2010 - 2011 г. в България е имало множество случаи на заболели деца, въпреки огромния ресурс, който тогава е похарчила държавата.

Водещи

Най-четени