Печка на твърдо гориво гори за час колкото 18 дизелови автомобила 03.12 | 18:32

Годишно у нас 8 000 души стават жертви на фините прахови частици, заяви пулмологът и председател на Сдружение „Въздух за здраве” д-р Александър Симидчиев.

От iNews

Замърсяването на въздуха е глобална пандемия, с по-големи размери от туберкулозата, СПИН-а и пневмонията взети заедно. Това заяви в предаването "Лице в лице” пулмологът и председател на Сдружение "Въздух за здраве” д-р Александър Симидчиев. Той добави, годишно у нас 8 000 души стават жертви на фините прахови частици.

То варира средно между 160 и максимум 180. В София има две системи за мерене на замърсяването на въздуха. Едното е официалната система, която е калибрираните уреди на МОСВ – те са много малко на брой. Другата е на "Air Sofia”, те имат над 300 датчика в София. Всяка една от двете има своите предимства – едната мери точно, а другата на мери на големи разстояния. Ако се комбинират двете получаваме истинската картина.

Експертът посочи, че двете системи показват почти единични стойности, като днес са показали замърсяване шест пъти над нормата.

"Източниците на замърсяване в конкретния момент са токсична комбинация от трафик, битово отопление и климат. Когато трите се съчетаят като днес се получава този ефект, в който ние дишаме една боза в котловината на София, защото няма вятър, който да издуха мръсотията”

Симидчиев заяви, че една печка на твърдо гориво на час гори, колкото пет големи камиона или 18 автомобила. Пулмологът добави, че мръсният въздух е изключително вреден за децата, защото техните дробове не са развити напълно.

Д-р Симидчиев каза, че фините прахови частици не увреждат само белите дробове, а всички органи в човешкото тяло.

"Те преминават през кръвоносната система – увреждат сърцето, мозъка, бъбреци, панкреас. Няма орган или система, който да не е засегнат от фините прахови частици. Те влизат през белия дроб, той е входна врата. Ако случайно имате здрав ген и белият дроб не се увреди, минава към другите органи и си търси слабото място. Там, където имате слабо място от мама и тате, там ще ви удари”, заяви пулмологът.

Водещи

Най-четени