Пневмонията убива най-много деца на възраст до пет години 13.11 | 16:08

Заболяването успешно се лекува с антибиотици, но само 30% от болните деца получават лечение

От iNews.bg

Всяка година по света от пневмония умират 1,4 млн. деца на възраст под пет години, предупреждава Световната здравна организация (СЗО). Това е повече от починалите вследствие на СПИН, малария и туберкулоза взети заедно.

Болестта може да бъде лекувана успешно с антибиотици, но само 30% от болните деца получават лечението, което им е нужно, допълват медиците. Пневмонията може да бъде избегната и с правилното хранене и подобряването на заобикалящата среда, се казва в съобщение на СЗО.

От пневмония се разболяват хората по целия свят, но болестта е сериозен проблем в Южна Азия и Африка. Децата в тези региони са особено застрашени заради понижен имунитет вследствие от недохранването. Болничното лечение в тези региони също е лукс.

Пневмонията е заболяване на белите дробове, причинено от вируси, бактерии или плесени. Алвеолите на белите дробове на болните от пневмония се пълнят със секрет и така се намалява количеството кислород, поемано при вдишване.

Освен опасните вируси и бактерии, има и други фактори от заобикалящата среда, които могат доведат до опасното заболяване. Сред тях например са замърсяването на въздуха или тютюнопушенето.

Водещи

Най-четени