Ползите на тъмния шоколад за здравето 14.04 | 14:54

Не подценявайте какаото

От Боян Кърпачев

Продуктите, съдържащи какао, са изключително популярни навсякъде по света. Дали това ще са висококачествените шоколади или обикновена какаова заливка върху сладкиш, какао често си пробива път до масата и оглавява класацията на любимите храни на хората по целия свят. Въпреки това, много хора не осъзнават, че какаото предлага значителни ползи за здравето.

Какаото:

Притежава невероятни антиоксидантни свойства
Голям брой доказателства сочат, че какаовите зърна съдържат голямо количество антиоксиданти. Някои изследователи са на мнение, че полезните вещества достигат концентрация от 10%. Това съдържание е в пъти по-голямо от количеството им в храни, които се смятат на отлични източници на антиоксидантни. Например, какаовите зърна съдържат 621 вида антиоксиданти, докато дивите боровинки съдържат "едва" 61. Какаовите зърна съдържат и три пъти повече антиоксиданти от зеления чай и два пъти от червеното вино.

Е естествен антидепресант
Какаовите зърна съдържат ензими, които помагат в борбата с депресията. Серотонинът, допаминът и фенилетиламинът помагат на организма да подобри психичното здраве и чувство за благосъстояние. В допълнение, какаото съдържа допълнителни ензими, които помагат на чувството на щастие да продължи по-дълго.

Подобрява здравето на сърцето
Какаовите зърна съдържат значителни количества полифеноли, които са полезни за сърдечно-съдовата система. Изследователите са доказали, че те могат да намалят кръвното налягане, и съответно подобрят здравето на сърцето. Магнезият (който също се съдържа в какаото) е друг елемент, който е от жизненоважно значение за доброто здраве на сърцето, тъй като увеличава силата на сърцето и подобрява неговата функция. Магнезият също така помага за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци. Кръвните съсиреци са един от рисковите фактори, свързани с инсулти и инфаркти.

Повишава енергията
Чаша горещо какао дава същото количество енергия като сравнителна по размер чаша кафе, но без неприятните усещания на треска. Това е така, защото в какаото има по-малко стимуланти, отколкото в кафето. В допълнение, какаото помага за облекчаване на тревожността.

Помага при отслабването
Въпреки че може да ви прозвучи парадоксално, яденето на какаови зърна може да помогне на хората да намалят теглото си. В момента изследователи проучват влиянието на какаото върху подобряване на чувствителността към инсулин. Някои учени смятат, че именно чувствителността към инсулин има връзка със затлъстяването. Следователно, какаовите зърна могат да подпомогнат усилията на хората при отслабване.

Ако искате да се възползвате максимално от ползите на какаото, трябва да изберете тъмни шоколади с високо качество. Те съдържат най-малко 70% какао. И са много по-вкусни от какаовите зърна.

Водещи

Най-четени