Половината бременни в Русе пушат 17.11 | 14:36

Анкета на Регионалната здравна инспекция показва, че 33% от дамите започват да пушат, преди да навършат 18 години

От Кремена Бедерева

Възрастта на пропушване при жените рязко спада. Анкета на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Русе показва, че 33% от дамите започват да пушат, преди да навършат 18 години, а 11% - от 12-годишни.

Допитването показва, че бременните жени не са информирани изцяло за рисковете от никотина по време бременността. От запитаните 80 бременни и 20 кърмачки в дунавския град, само 43% от анкетираните са получили съвети от техните лекари по темата.

В повечето случаи обаче информацията е неизчерпателна, невъзможно и дамите да открият в нея мотив, за да се откажат от вредния навик. Тютюнопушенето е особено рисково в период на бременност на кърмене. Това обаче не спира 18 от жените да не спрат цигарите дори тогава.

За сметка на това 43% са спрели да пушат, откакто са забременели. Анкетата като цяло отчита слабо желание от страна на бъдещите майки да се откажат от тютюна.

50% от тях дори не са правили опити да спрат тютюнопушенето по време на бременността, а 28 % са категорични, че не искат да откажат цигарите.

Най-четени