Посред зима! Плъзнаха пролетните алергии 04.03 | 09:30

Много хора не обръщат внимание на симптомите и не се лекуват

От Цанка Донкова

Макар че сме едва началото на март, пролетните алергии вече ни "полазиха". Заради топлата зима голямата част от дърветата вече цъфтят. Заради това във въздуха се отделят и т. нар. полени. Именно те предизвикват сълзене на очите, хрема, кихане, леко повишение на температурата и обща отпадналост, алармира акад. Богдан Петрунов, който е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията у нас.

"Тази година проявите на поленовата алергия започнаха много рано, още от началото на февруари имаме оплаквания. Целогодишно осъществяваме контрол на това което се намира във възхдуха. Данните показват, че вече има значително количество на полени в атмосферата", обясни пред в. "Телеграф" акад. Петрунов.

Април, май и юни са месеците, в които поленовите алергии се проявяват, а след този период изчезват до следващата година. Много хора не обръщат внимание на симптомите и не се лекуват.

"Това е много груба грешка, защото състоянието се повтаря сезонно, задълбочава се и може да доведе до сериозни увреждания на белия дроб с развитието на една бронхиална астма", предупреждава академикът.

По думите му диагностика е от изключително значение.

"Имаме собствено производство алергенни препарати, което дава възможност да се прави качествена специфична диагностика и да се открие точният причинител на заболяването и с него да се проведе имунотерапия", посочи акад. Петрунов. Между 25 и 30% от българите страдат от различни форми на алергични реакции. Според Световната здравна организация през 2020 - 2025 г. 50 на 100 от всички хора ще бъдат свръхчувствителни към някакви алергизиращи фактори. 2 - 3% от хората у нас страдат от бронхиална астма.

Алергичният ринит също е значително разпространен и е свързан със сериозни икономически и социални проблеми, тъй като лечението е скъпо и е свързано с отсъствието от работа и училище.

Водещи

Най-четени