Превенцията на СПИН не е панделка, а ежедневна работа 01.12 | 11:50

За работата си сред две от рисковите групи в София ни разказаха от фондация „Здраве и социално развитие“

От Елена Коцева

Днес - 1 декември цялата страна отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН. Няма да липсват шумни кампании, много данни, призиви и закичването на червени панделки, както всяка година.

Смятайки, че темата ХИВ/СПИН не е тема за един ден в годината, а за всички дни от нея, се опитахме да погледнем на практика какво се прави в България за превенция на болестта, наречена неслучайно "чумата на 20-ти век".

За един поглед към "кухнята" се срещнахме с Райна Димитрова и Боян Василев от фондация "Здраве и социално развитие". И двамата работят всеки ден по темата ХИВ/СПИН и то сред считаните за най-уязвими групи – проституиращи лица и ромска общност в София.

В момента групата, която ръководи Райна Димитрова, покрива част от Западна България: София, но и Елин Пелин, Враца, Монтана, Боровец през зимния сезон, а отскоро и района на Калотина. Това е широк ареал, в който работниците от фондацията се опитват да достигнат до максимален брой свои "клиенти" – с този термин те назовават стотиците момичета, с които се опитват да разговарят, на които се опитват да помогнат, ако има такава нужда.

Във всеки случай се опитват да бъдат наблизо. На всички брошури има препоръка: при проблем или кризисна ситуация да се потърси контакт с човека или организацията – там ще са готови да подадат ръка за помощ.

Освен да разработват и внедряват методи за работа, да пишат дипляни и брошури, голяма част от работата на фондацията всъщност е съсредоточена на терен – по магистрали, паркове, градинки, но и на закрито – влизат в клубовете, баровете, дори в апартаментите.

"Проституцията се случва на различни сцени – опитваме се да бъдем навсякъде", казва Райна и обяснява, че ситуацията непрекъснато се следи, прави се анализ и съответно се менят местата, където се търсят проституиращи лица, променят се градовете, предстои и навлизане в интернет – именно заради тенденцията все повече предлагането и търсенето на платен секс да се премества във виртуалното пространство. Но това не се отнася за консумирането на сделката - и СПИН, и ХИВ остават напълно реални там, на тротоара или в бара.

Затова и служителите на фондация "Здраве и социално развитие" при визитите си предлагат презервативи, лубриканти, гъби, тестове за бременност, заедно с информационните си материали. Брошурите са разработени по различен начин в зависимост от целевата група – от материали на висок стил за образовани момичета (които не са рядкост) до материали само с картинки – за неграмотните, които също не са малко. Екипът на фондацията предлага консултации и по здравни теми – за видовете болести и клиничната картина, за предпазването, разпространението. Заедно със служителите на фондацията работи и мобилен медицински екип – в бус, оборудван за целта и с гинекологичен стол за прегледи и мобилна лаборатория взимане на кръвни изследвания.

"Една от основните ни цели е да мотивираме човек да отиде да си направи тест за полово предавани болести, включително за ХИВ, както и да ги мотивираме за отговорно поведение по отношение на себе си", обяснява Райна Димитрова.

Като резултат от работата си и удовлетворение от нея, тя отбелязва данните, с които разполага "Здраве и социално развитие". Към момента 95% от секс работничките декларират, че са използвали презерватив с последния си клиент (за равнение с данни отпреди 10-тина години, когато този процент е бил 30-40). "Дори и да има 5-10% отговори, които са лъжливи, остават едни 80% - това е висок процент и е категоричен показател, че има ефект от нашата работа с тази рискова група", казва Райна Димитрова.

"Почти вече не се среща момиче, което да не знае думата презерватив или да не знаят какво е СПИН. Може да имат въпроси, да не знаят подробности. Но като цяло базовата култура се увеличава – по отношение на полово предаваните болести", заявява и Боян Василев. Той работи във фондацията преди всичко в рисковата група на ромската общност. Ежедневно се сблъсква с проблемите в Социалния и здравния център на фондацията в квартал "Факултета" и наблюдава тенденциите отблизо.

В центъра се стремят да предлагат "пакет от услуги", а не само програми за превенция на ХИВ/СПИН, тъй като работата в тази група трябва да бъде комплексна. Изключително влияние имат останалите социални фактори – стандарт на живот, образование, традиции.

"Не може на един човек, който няма работа, който е гладен, да му говориш за СПИН и той да се промени. Разбира се, ние не можем да намерим на хората работа, нито да ги нахраним. Но се стремим да работим за изграждане на техните социални умения като превенция на отпадането от училище, ранно детско развитие, образование, семейно планиране и др.", обяснява за работата си Василев.

Също така в тази група не може да се работи само с децата или само с родителите, а трябва да се работи с всички, за да се затвори кръгът.

В Центъра всички роми могат да намерят консултация, насочване, придружаване, а също така могат и да се изследват и напълно безплатно, освен за ХИВ, и за полово предавани болести (трипер, сифилис, хламидия). Там също клиентите получат, освен различни брошури и листовки, и безплатно презервативи, лубриканти.

"Хубавото е, че те сами започват да ни търсят. Не така беше в началото. Сега центърът е пълен, хората осъзнават, че имат проблем и знаят къде трябва да се обърнат. Чисто от психологическа гледна точка актът на търсене на помощ е вече достижение", обяснява Василев и като успех от своята работа посочва факта, че в центъра идват непрекъснато младежи да си искат презервативи.

И двамата служители на фондация "Здраве и социално развитие", която работи съвместно с Министерство на здравеопазването по програма "Превенция на ХИВ/СПИН", изказват удовлетворението си от работата си в една, признаваме, не лека сфера. Въпреки положителните резултати, те не скриват и тревогите си, които никак не са малко. Според тях предизвикателства тепърва предстоят и работата трябва да продължи. И те, както и ние журналистите, сме в очакване на официалните данни на институциите за разпространението на ХИВ/СПИН у нас за последната година.

Водещи

Най-четени