Преглеждат безплатно деца с гръбначни изкривявания 20.03 | 09:30

Най-често коварната болест покосява децата и младежите до 18 години

От Теодора Кокаланова

Безплатни прегледи и рехабилитация на гръбначни изкривявания при деца и младежи до 18 години ще се проведат днес в "Пирогов". Прегледите стартират в 12:00 часа на обяд, а рехабилитацията започва час по-късно. От болничното заведение уточняват, че за процедурите не е необходимо направление от личния лекар, предаде Нова телевизия. 

Гръбначните изкривявания винаги са били обект на обсъждане и наблюдение както от ортопедите, така и от педиатрите и родителите. Проблемът съществува от десетилетия, но специалистите никога не са преставали да търсят новости, както при самото заболяване, така и в лечението му.

Специалистите продължават да напомнят, че важно за добрата прогноза остава ранното откриване и навремененното лечение. 

Един от най-често срещаните и лесно разпознаваем симптом при вглеждане в стойката на детето е различното ниво на рамената. Друг симптом е т.нар. симптом на "лошо скроената пола" – роклята или полата на момичето не стои симетрично на тялото.

Малко по-труден за разпознаване от родителите, но не и от специалистите е симптомът на нееднаквите талийни триъгълници, които се забелязват при изправено дете, наблюдавано в гръб.

При напредналите случаи на заболяването се забелязва гърбица или изкривяване. Основният определящ метод за преценка за наличие и степен на сколиоза е ренгеновата снимка, на чиято база се определя и степента, а оттам и необходимото лечебно поведение.

Водещи

Най-четени