Пробив в лечението на рака на гърдата 04.05 | 08:41

След проучване екип учени е предоставил по-пълна картина на промените в ДНК приковарното заболяване

От iNews.bg

Най-новите изследвания на рака на гърдата може да доведат до по-персонализирана грижа за пациентите и да помогнат за по-нататъшно разбиране на причините за заболяването, обявиха учени. Това съобщи "Independent", цитиран от "Труд".

Международното проучване е дало по-пълна картина на промените в ДНК при рак на гърдата, предоставяйки потенциални възможности за нови лечения. Изследването на 560 генома на рак на гърдата или пълни генетични кодове е разкрило появата на пет нови гена, свързани с болестта.

Резултатите са публикувани в Nature и Nature Communications. Те представят доказателства, че геномите на рака на гърдата са "силно индивидуални", разказват изследователи от британския институт "Уелкъм Тръст Сангър".

 

Екипът е проучил геноми и се е фокусирал върху мутациите, които насърчават болестта да се развива и моделите - известни като мутационни подписи във всеки тумор. Учените открили, че жените с гени, предразполагащи към по-висок риск от развитие на рак на гърдата и на яйчниците, имат изцяло различни едни от други геномни профили.

Най-четени