Проблемите с цените на лекарствата водят до манипулации на пазара 31.10 | 14:42

Трябват ясни правила за провеждането на търгове за лекарствата в болниците

От Елена Кирилова

Нестабилността на законодателството в областта на ценообразуването на лекарства създават непредсказуема бизнес среда и дори "набиране на скорост" на сивите икономически практики.

Това сочи доклад на Временната анкетна комисия в НС, която проучва причините за поскъпването на някои лекарства и трябва да предложи мерки за намаляване на публичните разходи.

Според документа откъслечните промени в законодателството нарушават крехкия баланс в системата. Освен това често създават възможност за манипулации на пазара, съобщава агенция "Фокус”.

Въпреки това промяната в системата за финансиране на лекарствените продукти се смята за положителна.

В доклада е записано, че е нужно създаденият механизъм на регулация на цените на лекарствените продукти и финансирането им от обществените институции да бъде оставен да действа за по-продължителен период от време. Идеята е да се прави непрестанен анализ на пазарните резултати, за да се видят тенденциите.

Комисията е на мнение, че промените трябва да са в интерес на обществото, но е необходимо да са подкрепени от всички участници в процеса - както тези от производството, така и на тези, които се занимават с разпространение, финансиране и употреба на лекарствата. По този начин няма да се получи само намаление за обществените фондове и нарастване на крайния разход на ниво потребител.

Трябва да се създаде система за систематичен контрол на цените на лекарствата и стойност на фармацевтичния пазар по отделните лекарствени продукти, се казва в доклада.

Препоръчва се и създаването на ясни правила за провеждането на търгове за лекарствени продукти в болниците.

Правилата, които важат в момента, са съобразени преди всичко със ЗОП, но не и със спецификата на лекарствата като стока. Ето защо е нужно създаването на нови държавни структури, които да им предмет на дейност ценообразуване.

Водещи

Най-четени