Проверяват детските лагери по морето 17.06 | 15:09

Общо 30 са регистрираните бази по Южното Черноморие

От Кремена Бедерева

Започват масови проверки на здравните инспектори в детските лагери по морето. Екскурзиите за деца се провеждат обикновено във втората половина на юни.

Проблемът с детските лагери стана отново актуален след инцидента отпреди два дни, когато около 20 деца бяха настанени в инфекциозно отделение със съмнение за хранително отравяне. Тяхното състояние бързо се подобрява и утре най-вероятно ще бъдат изписани.

Миналата година пък десетки деца бяха покосени от чревна инфекция заради вода от кладенец, използвана неправомерно в хотел в Китен. Според здравната инспекция многобройните нарушения в този хотел са отстранени. Двуетажните легла в него са махнати и хигиената е подобрена. Басейнът обаче не е изряден.

"В момента е обозначен със сигнална лента да не се ползва, тъй като все още не са ясни качествата на водата", заяви пред bTV Марияна Вангелова от РЗИ – Бургас.

Инспекторите отчитат, че след инцидентите миналото лято, условията в детските лагери са подобрени, включително в по-старите бази.

Общо 30 са регистрираните бази по Южното Черноморие. Две в Равда и една в Обзор обаче няма да отворят това лято, защото не са отстранили нарушенията.

В действителност обаче много повече обекти по морето приемат ученически групи, без да имат необходимите условия и капацитет, и без да са регистрирани.

От здравната инспекция уточняват, че за спокойствието на родителите на сайта им ще бъде публикуван списък с всички регистрирани бази, които настаняват деца и които отговарят на изискванията.

Водещи

Най-четени