Продължават да глобяват пушачи 26.07 | 14:48

За седмица са издадени 9 наказателни постановления и 4 акта за нарушения за пушене на забранени места

От Кремена Бедерева

За седмица органите на държавния здравен контрол за спазване на забраните за тютюнопушене извършиха 4341 проверки, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ).

В периода 14 - 20 юли 2012 г. са издадени 9 наказателни постановления и 77 предписания, съставени са 4 акта за нарушения на физически лица.

9-те наказателни постановления са на обща стойност 2 700 лв. Здравните инспектори са извършили 4341 броя дневни и нощни проверки на 4195 обекта. Проверени са 1 074 обекта за хранене и развлечение, 313 детски и учебни заведения, 1 179 лечебни и здравни заведения.

Предмет на контрол са били 1 615 други видове обекти с обществено предназначение - обществени и административни сгради, спортни обекти, хотели, социални домове, аптеки и дрогерии, обекти за търговия, хранителни обекти, игрални и интернет зали, фризьорски и козметични салони, оптики, площадки за игра, плувни басейни, транспортни средства, студентски общежития, театри и кина.

Здравните инспектори са проверили и 128 открити обществени места - прилежащи терени и тротоари на ОДЗ и ЦДГ, площадки за игра, и др. Съставените 4 акта са наложени на физически лица. Те са били глобени, тъй като са нарушили забраната за тютюнопушене в пералня, бар, казино, пенсионерски клуб.

Издадените 77 броя предписания са за предприемане на необходимите организационни мерки за стриктно спазване на пълната забрана за тютюнопушене в детски ясли, детски градини, училища, аптеки, административни учреждения, банки, РЗОК, инспекции по труда, кафе-аперитиви.

Водещи

Най-четени