Проект се бори срещу обезобразяването на женски гениталии 07.03 | 11:42

Това е вековна традиция в много държави от Африка, Близкия Изток и Азия

От Деляна Петкова

Проект на ЕС и УНИЦЕФ ще се бори срещу обезобразяването на женски гениталии. Това е традиция в много държави в Африка, алармира доклад, подготвен по повод Международния ден на жената (8 март).

Проектът получи финансиране от европейските фондове в размер на почти 4 млн. евро.

В резултат от образователните кампании в Египет, Еритрея, Етиопия, Сенегал и Судан тази практика намалява значително.

В Сенегал например 28% от жените на възраст между 15 и 49 години са били подложени на процедурата по отстраняване на клитора. През последното десетилетие много семейства и общности се отказаха от тази практика, съобщава Европейската комисия.

Подобна статистика се наблюдава и в Етиопия – жените с обезобразени гениталии намаляват от 80% до 74%. В Египет фамилиите, които са се съгласили да не практикуват подобни традиции се увеличават – от 3 хил. през 2007 година до близо 18 хил. през 2011 година.

Съвместният проект на ЕС и УНИЦЕФ цели да покаже на хората колко опасна е процедурата. Планирани са беседи с представители на общности в страните, които практикуват традицията.

Изрязването на клитора е вековна традиция в африканските държави, но се среща и в Близкия Изток и Азия. Според вярванията само така момичето ще може да намери съпруг. Статистиката показва, че 140 млн. жени по света са били подложени на процедурата.

Тя се прави на момичета на възраст около 11 години и често без никакво медицинско наблюдение.

Водещи

Най-четени