Пропиваме се от стрес и тежък живот 28.08 | 11:43

Оказва се, че българинът практикува алкохолен спорт, затова се налага предприемането на предпазни мерки

От Лазар Тодоров

Статистика, направена по проект на Националната здравна стратегия за периода 2014-2020 г., показва притеснителни данни относно статуса на българските граждани към алкохола, спорта и репродуктивността им.
Статистиката, цитирана от в. "Труд", сочи, че всеки осми у нас пие твърд алкохол всеки ден, а всеки четвърти консумира спиртни напитки редовно - почти всеки ден.

Доста голям процент от българите (около 75%) не спортуват изобщо и не правят никакви физически упражнения, дори тонизиращи.

Оказва се, че всеки десети аборт е направен от момиче на възраст между 15 и 19 години.

Екипът на здравното министерство предлага серия от предпазни мерки, с които се цели да се обърне тази статистика.

Първата мярка, включена в проекта, е въвеждане на здравно обучение и образование, което да започва още в детските градини и да продължава и в училищата.

Предлага се и съставяне на нов модел за политика срещу злоупотребите с алкохол, тъй като сегашните мерки не дават задоволителен резултат.

Друго основно звено в проекта предвижда изграждане на политика с цел повишаване на физическата активност на българското население, с което да се стимулира спортен дух.

Основната причина за честата злоупотреба със спиртни напитки са редовният стрес и трудните условия на живот. От своя страна прекомерната консумация на алкохол води до отслабване на организма и следователно на имунната система, на което се дължат 10% от болестите на съвремието.

През периода 1999–2011 г. българинът е започнал да увеличава консумацията на бира. През 1999 г. 57% от 16-годишните признават, че са пили поне едно питие в последния месец. През 2011 г. този процент се е увеличил до 65,2%.

През 2007 и 2011 г. около 21% от учениците са се напивали поне веднъж през последните 30 дни.

Положителна е новината, че намаляват българите, които са изгубили девствеността си под 15-годишна възраст. Тоест границата се увеличава.

През 2006 г. почти 10% между 15-24-годишните заявяват, че са започнали да водят полов живот още преди 15-ата си година, а през 2009 са 8,3%.

Групата жени до 19 г. продължават да правят най-много аборти. Това налага здравното обучение да се поддържа от всички институции.

19,8 на сто от мъжете и 3,8 на сто от жените у нас консумират твърд алкохол всеки ден.

Злоупотребата с чашката води до преждевременна смърт (под 65 г.) при 12% от мъжете и 2% при жените, показват проучванията.

Водещи

Най-четени