Протест на личните лекари в София, 1-часова стачка в други градове 01.03 | 15:00

Медиците недоволстват срещу непрекъснато растящата работа и все по-малкото пари

От iNews.bg

Днес в София общопрактикуващите лекари протестираха срещу дългогодишната тенденция към ограничаване на правата на лекарите да оказват медицинска помощ в съответствие със своята квалификация, срещу непрекъснато увеличаващите се административни задължения, срещу задължението да извършват социална дейност за много категории лица и срещу неадекватното финансиране на първичната извънболнична медицинска помощ.

В подкрепа на протестиращите общопрактикуващи лекари се включиха и техните колеги от страната - с декларации и изявления, както и чрез спиране на работа между 12 и 13 часа - в Павликени, Русе, Варна, Перник, Сандански, Пещера, Калояново,  и много други градове в страната. Изявление до медиите в подкрепа на своите колеги направи и ръководството на НСОПЛБ.

Общопрактикуващите лекари предупреждават обществото за опасностите, свързани с продължаването на тенденциите за свръхадминистриране на здравеопазването  - влошено качество на първичната помощ, критичен недостиг на лекари след 5-6 години,  необходимост от въвеждане на доплащане за всички и като цяло срив на системата на здравеопазване във вида, в който функционира в момента. Общопрактикуващите лекари се надяват на разум в институциите и са готови на диалог за решаване на поставените проблеми.

Водещи

Най-четени