Пръстовият отпечатък ще е вход за цялата здравна система 13.10 | 20:30

Това не означава това, което гледаме в “От местопрестъплението“, заявиха от Министерството на здравеопазването

От iNews.bg

"Най-добре е пръстовият идентификатор да е вход за цялата здравна система", заяви зам.- здравният министър Ваньо Шарков дни след като идеята на здравното министерство - да се влиза с пръстов отпечатък в болници и аптеки, изненада всички.

"Пръстовият идентификатор ще се въведе в първото тримесечие на следваща година и ще обхване цялата здравна система, дори и личните лекари", обясни Шарков.

Така според него всеки пациент ще дава разрешение на НЗОК да харчи пари, които той е внесъл като здравни вноски и при посещение при джипито, при специалист, в аптека, лаборатория и болница.

"Пръстов отпечатък не означава това, което гледаме в "От местопрестъплението". Това означава идентификатор, който кодира 19- или 13-цифров код. И вместо да ме карате да помня 19 цифри, аз си нося тези цифри с мен", поясни зам.-министърът.

"Това е толкова просто и го има в толкова държави по света", допълни Шарков без да уточнява в кои. Според него устройствата за пръстовите отпечатъци не са скъпи и струват между 30 и 70 евро. В предишната версия на министър Москов устройствата струваха 20 лева.

В понеделник надзорният съвет на НЗОК подкрепи идеята за въвеждане на пръстови идентификатори на пациентите. Надзорниците решиха да се направи анализ по какъв начин може да се усъвършенства настоящата система с електронни четци за личните карти. От касата все още не могат да обяснят с подробности как ще става идентификацията - т.е. кой и как ще определи и раздаде кодове на всички граждани, дали информацията от тях ще е върху карти, с които ще става чекирането, кой ще плати картите.

Въпреки замисления модерен дигитален контрол пациентите ще продължат да носят на хартия медицинската документация - рецептурни книжки, рецепти, направления, тъй като електронната здравна карта, която трябваше вече да е факт, не е готова. И не е ясно кога ще е. А в нея би трябвало да се интегрира цялата информация за пациента.

От април касата въведе задължително чекиране с лична карта при влизане в болница.

От касата обявиха, че след въвеждането на чекирането с лични карти болниците са спестили общо около 10 млн. лева, но признават, че системата може да бъде заобиколена с копие на лична карта. В тази система от касата са инвестирали 50 000 лева, а болниците – 1.4 млн. лева за четци.

 

 

Водещи

Най-четени