Пушачи, вън от кръчмите! Вече окончателно 12.12 | 13:07

Усилията за връщане на тютюневия дим в заведенията бяха напразни

От Ивелина Георгиева

Зимата няма да е никак приятна за пушачите. Законовите промени за връщане на тютюневия дим в кръчмите и дискотеките не срещнаха необходимата подкрепа в пленарната зала.

Предложените два законопрокета от "Атака" и БСП за частична либерализация на тютюнопушенето бяха отхвърлени от народните представители. Първо бе гласуван законопроектът, предложен от Волен Сидеров и група народни представители, който беше отхвърлен със 107 гласа "против" и 67 "за" и 17 се въздържаха.

Предложенията за промени на Спас Панчев и група народни представители също не мина, тъй като 106 депутати гласуваха "против", 8 се въздържаха, 76 бяха "за".

Дебатите продължиха близо 4 часа и изкараха на трибуната в парламента депутати от всички парламентарни групи. Според депутатите от ГЕРБ хората вече са свикнали със забраната за тютюнопушене и не желаят тя да отпадне.

"Когато има създадена култура на поведение, щадяща здравето на хората, защо е необходимо да правим крачка назад", попита Гинче Караминова. Магдалена Ташева обвини опозицията, че се опитват да се наведат под формата на буквата Г, за да се подмажат на Брюксел.

Колегата ѝ съпартиец Станислав Станилов подкрепи Ташева и извика от парламентарната трибуна "ние смятаме, че ЕК не се отнася справедливо към България и затова България е една икономическа пустиня".

Десислава Атанасова от ГЕРБ извади вестник, в който бе публикувано изказване на здравния министър Таня Андреева, в което тя заявява, че БСП няма да връща пушенето и поздрави колегата си относно позицията ѝ.
Тя подари на министър Андреева стикер "Не на тютюнопушенето", с който бяха закичени днес всички депутати от ГЕРБ.

Красимир Янков от БСП намекна на опозицията да се замислят дали бунтовете през февруари тази година не са били провокирани и от подобни решения като отмяна на забраната за пушене. А вносителят на законопроекта от КБ Спас Панчев коментира, че законът, който бе гласуван преди година, не е донесъл очаквания резултат.

"Законът не доведе до намаляване на пушенето", отчете той и показа справка от Министерството на финансите, според която се е увеличила с 8-9% продажбата на цигари с бандерол. "В по-голямата си част забраната за пушене е лицемерие, защото правителствата разчитат на акцизите от продажбата на цигари", посочи Панчев.

"Тук се правят, че мислят за здравето на хората, а не се сещат, че излизайки да пушат навън, хората се разболяват, кой от грип, кой от пневмония или възпаление на долните и горните дихателни пътища. Покрай тях се разболяваме и ние, непушачите, които ги придружаваме", коментира депутатът от "Атака" Павел Шопов.

В защита на пушачите Шопов засегна и темата с масовата поява на "грозните найлони навсякъде по улиците, в които горят газови печки" като подчерта, че е страшно неприятна гледка и обвини опозицията, че не признава тези мотиви, а гласува така, както ѝ е наредил "оня дето беше в Израел" (бел. ред. – Бойко Борисов).

Интересното, което всички репортери забелязаха, а и всички зрители, следили пряко дебатите, е, че веднага след обсъжданията повечето депутати се изнесоха от пленарната зала. Дали защото вече стана време за обяд, или защото на някои много им се искаше да припалят по една цигара, оставяме на вас да прецените.

Водещи

Най-четени