Първенци сме по брой самоубийства в Европа 03.04 | 11:32

От началото на годината над 200 българи са сложили край на живота си

От Елена Кирилова

България е на челно място в Европа по брой реализирани самоубийства. От началото на 2013 г. досега самоубийствата у нас са повече от 200, заяви председателят на Дружеството на психолозите в България д-р Пламен Димитров в ефира на "Нова телевизия”.

По думите на Димитров България отдавна е изостанала в създаването на модерни психосоциални услуги, а именно те биха могли да се превърнат в реална превантивна система. Като сериозен проблем у нас експертът посочва това, че системата не е ресурсно и кадрово обезпечена. Това означава, че не може да гарантира необходимите скрининги и дългосрочните национални програми.

Основните причини българите да посягат на живота си са няколко. Факторите за това са личната съдба, състоянието на включеност в икономическата и здравната система, здравният статус и проблемите с реализацията, поясни Димитров.

По думите му те водят до отчаяние, безпомощност и самота, но всеки пациент трябва да бъде разгледан като индивидуален случай.

Основният проблем в България е, че тя е една от двете страни в Европа, в която професиите психолог и психотерапевт не са регламентирани с национален закон. И двете професии към момента са свободни и не са институционализирани.

Това, което е необходимо да се направи в България, е да се осигурят първични грижи, както в чужбина. Те включват шест до десет безплатни консултации по различни проблеми.

За целта е необходимо държавата да даде пари, за да може на първо място психолозите и психоаналитиците да влязат в здравната система. Самото финансиране не може да е еднократно, а трябва да се превърне в прогресивно, категоричен е Димитров.

Според него е нужно създаването на изключително много условия, да се приемат проектозакони, да се предложат и програми, които да бъдат интегрирани в системата.

Експертът смята, че тези програми не бива да са кампанийни, а да са постоянно действащ механизъм.

Относно кампанията на Министерството на здравеопазването, чийто фокус е психичното здраве на българина, Димитров заяви, че е сложно да се каже дали ще дадат ефект, но са много необходими и очаквани, защото голяма част от проблемите са били пренебрегвани години наред. Ефектът от тях не може да е непосредствен, а ще се прояви чак след години.

Водещи

Най-четени