Работна група ще анализира прогнозните бюджети на болниците 05.03 | 11:29

Това ще бъде направено до средата на март, съобщават от НЗОК

От Кремена Бедерева

Работна група на Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще анализира прогнозните бюджети на болниците и ще предложи на Надзорния съвет на НЗОК коригирани предложения за утвърждаване до края на март. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

Във връзка с полученото на 1 март 2012 г. писмо от председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов още същия ден ръководството на НЗОК покани на среща представители на БЛС. На срещата, продължила близо три часа, бяха обсъдени определените от директорите на районни здравноосигурителни каси задължителни годишни прогнозни стойности на болниците за 2012 година.

В срещата участваха председателят и зам.-председателят на БЛС - д-р Цветан Райчинов и д-р Юлиян Йорданов, и д-р Димитър Петров, както и ръководството на НЗОК, директорът на дирекция "Медицински дейности" и експерти от дирекцията, директорът на дирекция "Бюджет и финанси" и експерти от дирекцията, членове на постоянно действащата комисия в НЗОК по чл.2 от Правилата за определяне на задължителни годишни прогнозни стойности за болнична помощ през 2012.

Експертите от НЗОК разясниха, че средствата за болниците са разпределени в съответствие с Правилата за определяне на задължителни годишни прогнозни стойности за болнична помощ през 2012 г., приети от Надзорния съвет на НЗОК.

Надзорният съвет на НЗОК е приел това първоначално разпределение, като е съобразил конкретните обстоятелства - приключване на договарянето през месец февруари и възможността за своевременно отчитане на лечебните заведения и изплащане на извършената от тях дейност. От своя страна БЛС поиска преразглеждане на прогнозните бюджети на болниците, предложени от директорите на РЗОК.

Като резултат от конструктивния диалог по време на срещата беше постигнато споразумение приетите от Надзорния съвет бюджети на болниците да бъдат анализирани и преразгледани в кратки срокове. Това ще бъде направено до средата на месец март от съвместна работна група между експерти на НЗОК и БЛС. Това преразглеждане ще бъде извършено в съответствие с новите механизми за изготвяне на съвместни, заложени в НРД 2012.

Работната група ще изготви критерии, по които ще бъдат анализирани предложените от директорите на РЗОК прогнозни бюджети на лечебните заведения и ще предложи корекции там, където е необходимо.

През тази седмица ще бъдат организирани съвместни срещи с директорите на РЗОК, директорите на болниците по региони и представители на БЛС, както и експерти и представители на постоянната комисия в НЗОК по чл. 2 от Правилата за определяне на задължителни годишни прогнозни стойности за болнична помощ през 2012. Предложенията ще бъдат представени на Надзорния съвет за утвърждаване на коригираните прогнозни стойности на лечебните заведения за болнична помощ до края на месец март.

Ръководството на НЗОК напомня, че според Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г. на лечебните заведения в началото на годината се определят задължителни годишни прогнозни стойности, като те могат да се преразглеждат в края на всяко тримесечие, съобразно нуждите и възникналите при лечебните заведения за болнична помощ по РЗОК нови обстоятелства.

Тази възможност е определена в гъвкавия механизъм на Правилата за разпределение на средствата на лечебните заведения за болнична помощ. В тази връзка НЗОК се обръща към договорните си партньори своевременно да информират Надзорния съвет, НЗОК и РЗОК за необходимостта от корекции в техните прогнозни бюджети за 2012 година, които ще бъдат разгледани от съвместната работна група между НЗОК и БЛС и ще бъдат представени за утвърждаване от Надзорния съвет на НЗОК до края на месец март 2012 г.

Водещи

Най-четени