Раждане със секцио - въпроси и отговори 24.08 | 16:42

Жените имат право на свободен избор, но трябва да са информирани, смятат акушер-гинеколозите

От Елена Кирилова

Свободният избор на секцио при раждане не бива да се премахва, но трябва да се прави с информираното съгласие на пациента. Това обясни доктор Любомир Дамянов, председател на Асоциацията на българските акушер-гинеколози.

У нас не може да се говори и за реална статистика, отбелязваща точно колко жени раждат с Цезарово сечение и колко по естествен път. Няма и ясна патология на бременността.

По думите на Дамянов между 20 и 25 на сто от всички бременни жени у нас раждат със секцио. Цезаризмът обаче е завишен на определени места в страната като "Майчин дом" в София, поради тяхната профилираност.

По думите му здравната култура на днешните пациенти е доста висока и освен това жената също има право на мнение по отношение на раждането на своето бебе. Важното според Дамянов е да няма риск за живота на пациента. Ако такъв съществува, решението дали да се направи Цезарово сечение остава единствено в ръцете на лекаря.

Преди дамите да обявят дали искат да родят по естествен път или със секцио, те трябва да бъдат запознати обстойно с анестезиологичния и хирургичния риск, който съществува при Цезаровото сечение, отбелязва доктор Виктор Новачков.

Това, което безпокои най-много родилките, е болката, която ще изпитат.

Важно е специалистът да се усети на време, ако нещо в състоянието на родилката не е наред, и бързо да вземе решение. Невинаги обаче лекарят може свободно да вземе подобно решение, обясни доктор Дамянов.

"Все още върви една тоталитарна система, която мачка лекарят, и той трябва да пита някакъв си "висшестоящ”, който често пъти няма никаква представа за нещата, няма никакъв интерес дали да се направи секцио. Едно такова забавяне не е в полза”, коментира той.

Председателят на Асоциацията на българските акушер-гинеколози обясни, че единици са лекарите, които насърчават жените да не раждат естествено, защото секциото предполага предварително планиране и отнема значително по-малко време. Той нарече "нищожни” случаите, в които лекарите предпочитат секциото само заради парите, които ще им бъдат заплатени.

Около 2-3% от жените, които раждат със секцио у нас сами избират да се подложат на тази оперативна интервенция. Множеството от тези дами живее в големите градове и е по-информирано по въпросите, свързани с бременността.

Дамянов и Новачков са категорични, че Цезаровото сечение не създава проблеми с адаптацията у развитието на новороденото.

По въпроса за станалото популярно напоследък раждане вкъщи, двамата обясниха, че тази практика е изключително рискова и не дава възможност за реанимация. Доктор Дамянов я описа като "налудна идея”.

Водещи

Най-четени