Разработват управляем антибиотик 18.09 | 13:32

Лекарството може да се включи непосредствено преди използване

От Антония Михайлова

Учените от университета в Грьонинген (RUG) са разработили антибиотик, чието действие може да се управлява с помощта на светлината. Лекарството може да се "включи" непосредствено преди използване, а след като завърши своята мисия, то бавно губи активност.

Така може да бъде предотвратено освобождаването на активен антибиотик в околната среда, което може да нанесе вреда на здравето на животните. Информацията за новата разработка е публикувана в сп. Nature Chemistry.

Антибиотиците са способни да ни спасят от смъртоносни инфекции и се използват широко и в селското стопанство. Но впоследствие те не се разсейват във въздуха и не изчезват безследно. Антибиотиците попадат в околната среда (например чрез канализацията), където могат да допринесат за развитието на устойчиви щамове бактерии.

За да премахнат последствията от такава недалновидност, учените са създали антибиотик с регулиран активен цикъл.

Бен Феринга, професор по органична химия, е един от първите в областта на активирани със светлина молекулярни превключватели. Той и екипът му са създали девет варианта на антибиотик, към които са прикрепени фотопревключващи елементи. Един от разработените варианти е показал много добри показатели при тестове, проведени в сътрудничество с изследователската група на молекулярния биолог Арнолд Дризен.

Превключвателят гарантира, че антибиотикът няма да се "включи" сам по себе си. А след въздействие на ултравиолетовата светлина част от превключващите молекули променят състоянието си, като по този начин активират антибиотика.

Изследователите твърдят, че могат да "включат" антибиотика във всеки момент. Такива антибиотици не само са практически безвредни за околната среда, но и могат да се използват за лечение на отделни части на тялото. По такъв начин лекуващ кожна инфекция антибиотик няма да убива стомашните бактерии.

Феринг подчертава, че сегашните експерименти само демонстрират възможността за контрол на активността на антибиотика с помощта на светлината.

"Пътят от тази идея до пускането на препарата на пазара е още дълъг и може да отнеме десет години", казва ученият.

Водещи

Най-четени