Ракът на гърдата може да се върне и след 20 години 09.11 | 16:14

Случаите с по-малки тумори имат по-малък шанс от рецидив, казват учени

От iNews.bg

Жените, претърпели рак на гърдата, са изправени пред значителен риск от повторно заболяване дори 20 години по-късно, твърдят изследователи. Опасността е най-висока при жените, чиито първоначални тумори са били големи и са засегнали четири или повече лимфни възли, става ясно от проучването, публикувано в списание New England Journal of Medicine, предаде БГНЕС.

Изследователите са анализирали данни от 88 клинични проучвания, включващи почти 63 000 жени с естроген-рецепторен (ER) рак на гърдата, един от най-разпространените видове. Пациентите, участващи в анализа, са преминали през ендокринна терапия - като тамоксифен, което се смята за стандарт при намаляване на риска от рецидив на рака - в продължение на пет години и не са имали рак при спирането на лечението. Учените обаче откриха "постоянен" риск от рецидив на тумора през следващите 15 до 20 години след първоначалната диагноза.

"Въпреки че тези жени са останали здрави през първите пет години, рискът от повторна поява на рака на друго място - например на черния дроб или белите дробове - от 5 до 20 години остава постоянен", твърди водещият автор Дениъл Хейс от Мичиган. Жените, чиито първи тумори са били достатъчно големи, за да се разпространят до четири или повече лимфни възли, имат 40% по-висок риск от рецидив през следващите 15 години. При жени с малки ракови заболявания и без разпространение в лимфните възли, рискът от рецидив на рака възлиза на около 10%.

"Забележително е, че ракът на гърдата може да остане латентен за толкова дълго време и след това да се разпространи отново години по-късно", посочва Хонгчао Пан от Оксфорд. Откритията повдигат въпроси за настоящата практика за лечение след отстраняването на тумора. Според някои експерти, то трябва да бъде удължено до 10 години. "В крайна сметка, решението зависи от пациентката и нейния лекар”, каза Хейс.

Водещи

Най-четени