Ракът отнася в гроба 8,2 милиона души на година 17.12 | 09:44

Най-много страдаме от карцином на белите дробове и на млечната жлеза

От Антония Михайлова

Броят на хората, диагностицирани с онкологични заболявания, надмина 14 милиона души по целия свят, сочат данни на Световната здравна организация.

За сравнение през 2008 година са отчетени 12,7 млн. диагностицирани случая. Смъртността от рак също се е увеличила от 7,6 до 8,2 милиона.

Според учените ръстът на статистиката на онкологичните заболявания в голяма степен се определя от това, че развиващите се страни бързо се доближават по начин на живот и промишлена инфраструктура към развитите страни.

Своя принос внасят пушенето и затлъстяването, под подозрение са мобилните телефони и застоялият начин на живот. Освен това в организма на хората се натрупват генетични маркери на съответните заболявания.

Най-разпространена форма на рак в света е ракът на белите дробове, който основно се предизвиква от пушенето – от него страдат около 1,8 милиона души, тоест 13% от общия брой болни.

В данните на СЗО се отбелязва и рязък ръст на заболелите от рак на млечната жлеза. Сега това онкологично заболяване е най-разпространеният тип рак сред жените от 140 страни.

"Ракът на гърдата е една от водещите причини за смърт от онкологични заболявания в по-слабо развитите страни – отбелязва д-р Дейвид Форман от Международната група по изучаване на рака при СЗО. – Отчасти причината е, че промяната на начина на живот провокира увеличение на заболеваемостта, отчасти – че клиничните успехи в борбата с тази болест просто не достигат до тези региони."

Според специалистите на СЗО сега остро стои въпросът за неотложната необходимост за внедряване на по-добри методи за профилактика, диагностика и лечение на рака на млечната жлеза в развиващите се страни.

Според прогнозите броят на случаите на рак расте и към 2025 година ще достигне 19 милиона заболели на година.

Водещи

Най-четени