Рана, получена през деня, зараства по-лесно 10.11 | 16:49

С около 60% по-бавно се лекуват наранявания, случили през през нощта, доказаха учени

От iNews.bg

Учени са установили интересен факт – ако човек се пореже или изгори през деня, раните заздравяват много по-бързо, отколкото ако нараняването е станало вечерта. Тази зависимост показва колко е важен биологичният часовник за процеса на оздравяване. Тя може да има приложение при хирургичните интервенции или да помогне при създаването на нови лекарства, които да ускоряват зарастването, считат учените от лабораторията по молекулярна биология в Университета в Кембридж, Великобритания, предаде БГНЕС.

Техните изследвания се появиха в американското медицинско списание Science Translational Medicine и са първите, които показват как нашият биологичен часовник действа на клетките на кожата при възстановяването й. Според проф. Джон О'Нийл този феномен може да показва, че човешкият организъм е еволюирал в посока ускоряване на заздравяване на ранито през деня, когато рискът от наранявания е много по-висок. Биологичният часовник регулира всички клетки в организма на човека в 24-часови цикли, които са определящи за многобройни биологични процеси като сън, хормонална секреция, метаболизъм.

Направените в лабораторията изследвания върху клетките на човешката кожа фибробласти и кератиноцити показват, че в дневната част от 24-часовия биологичен цикъл нараняванията зарастват почти два пъти по-бързо. Учените са установили същата зависимост при изгаряния, като са анализирали случаите при 118 пациента в отделенията по изгаряния в Англия и Уелс. Изгарянията зарастват следно 60% по-бавно, ако са станали през нощта, между 20:00 часа и 8:00 часа. Тяхното оздравяване протича средно за 28 дни, докато ако са станали през деня, за излекуването им са необходими средно 17 дни, са установили учените.

Водещи

Най-четени