Рекорден брой достигнаха болните от диабет в света 14.11 | 14:52

Очаква се до 2030 г. 552 млн. души да получат диагноза диабет

От Елена Кирилова

Случаите на диабет по света достигнаха рекордни нива, сочи доклад на Международната диабетна федерация (IDF), цитиран от Reuters.

В него се посочва, че 371 млн. души по света живеят с диабет. За сравнение през 2011 г. техният брой е бил 366 млн. Прогнозата за 2030 г. е броят на болните от диабет да достигне 552 млн. души.

Диабетът често се разглежда като западен проблем, тъй като по-голямата част от засегнатите имат тип 2. Той е пряко свързан със затлъстяването и липсата на физически упражнения.

Реалността обаче е друга - болестта се разпространява много по-бързо в бедните страни. Четири от всеки пет диабетици в момента живеят в страни, известни с ниски или средни доходи. Това разкрива нови възможности и предизвикателства пред фармацевтичната индустрия.

Само в Китай 92,3 млн, души страдат от диабет. Това е повече от всяка друга нация по света. Подобна е статистиката и Субсахарска Африка, където здравеопазването е на ниско ниво и само една пета от случаите биват диагностицирани.

Според Международната диабетна федерация 187 млн. души по света все още не знаят, че страдат от това заболяване. Смъртните случаи, причинени от усложнения от диабета, са около 4,8 млн. годишно.

Болестта е едно от редицата хронични заболявания, заедно с рака, сърдечно-съдовите и дихателните заболявания. Ето защо здравните активисти искат то да бъде включено в следващия набор от глобални цели за развитие.

За фармацевтичните компании диабетът е средство за трупане на огромни печалби. Глобалните продажби на лекарства, свързани с него, ще достигнат между 48 и 53 мрд. долара до 2016 г.

Водещи

Най-четени