Рокфор за здраво сърце 24.12 | 12:16

Британски учени откриха още една от причините за дълголетието на французите

От Кремена Бедерева

Британски учени откриха още една от причините за дълголетието на французите. Според тях освен виното, традиционното синьо френско сирене "Рокфор" също е полезно за сърцето и здравето като цяло. 

Свойствата на деликатеса, който отлежава в пещери в южната част на Франция, близо до Тулуза, се проявяват най-добре в киселата среда на тялото. Например - в лигавицата на стомаха или на повърхността на кожата.

Според учените, допълва Econ.bg, един от процесите, който се наблюдава, докато сиренето узрява, допринася и за добрата работа на червата, забавянето на артрита и физическите признаци на стареенето.

Това откритие обяснява и ниските показатели за смъртност от сърдечно-съдови заболявания при французите, въпреки тяхната любов към мазните и солените храни, пише британският вестник "Телеграф”. Изданието припомня, че французойките могат да се похвалят с това, че живеят най-дълго в сравнение с останалите жени на Стария континент.

Екип от експерти от разположена в Кеймбридж компания са открили противовъзпалителните фактори, които се съдържат в плесенясалото сирене "Рокфор". Учените вярват, че могат да използват направеното откритие в борбата срещу сърдечните болести, както и в кремовете срещу стареене.

Водещи

Най-четени