СЗО: Лечението в болници - по-рисково, отколкото летенето 24.07 | 10:02

Стотици милиони души получават инфекции при престоя им в болницата

От Кремена Бедерева

Милиони хора умират всяка година заради медицински грешки. Лечението в болници е много по-рисково, отколкото летенето, обявиха от Световната здравна организация (СЗО).

"Ако ви приемат в болница, в която и да е страна, шансът да се получи лекарска грешка при лечението ви е някъде около 1 към 10. Шансът пък да умрете от лекарска грешка е 1 към 300”, отбеляза Лиъм Доналдсън от СЗО, отговарящ за безопасността на пациентите.

Рискът от смърт в самолетна катастрофа е около 1 на 10 милиона, добави той, цитиран от Reuters. Изводът е, че като цяло системата на здравеопазването има да извърви още дълъг път, каза Доналдсън.

Стотици милиони души получават инфекции при престоя им в болницата. 50 процента от тях могат да бъдат избегнати, ако здравните работници измиват ръцете си преди лечението на пациентите.

От всеки 100 пациента, 7 от развитите страни и 10 от развиващите се ще получат поне една болнична инфекция, сочат данни на Обединените нации. Колкото по-дълго пациентите стоят в интензивните отделения, толкова по-голям е рискът от това да се получи инфекция.

В САЩ всяка година в болниците се получават 1.7 милиона инфекции, които водят до смъртта на 100 000 души. В Европа на 4.5 милиона инфекции смъртните случаи са 37 000, посочват от СЗО.

В момента близо 100 000 болници използват хирургични чек-лист за безопасност на СЗО, който би трябвало да намали хирургичните усложнения с 33% и смъртните случаи с 50%.

Ако се използва ефективно, приблизително 500 000 смъртни случаи ще могат да бъдат предотвратени всяка година, твърдят от СЗО.

Водещи

Най-четени