Сагата с НЗОК и средствата за здраве продължава 23.02 | 16:16

МЗ потвърди, че е предоставило данни за трансферите от НЗОК на БЛС само за 256 млн. лв.

От Кремена Бедерева

От Българския лекарски съюз (БЛС) обвиниха министъра на здравеопазването, че с парите на здравноосигурените са плащани дейности, които по закон трябва да се отделят целево от държавата, съобщава dariknews.

Според председателя на съюза Цветан Райчинов не е ясно за какво са изразходвани голяма част от прехвърлените от здравната каса към министерството трансфери, на стойност 340 млн. лева.

По думите на Райчинов, БЛС са получили папки от здравния министър, в които се обяснява за какво са изхарчени не 340 млн. лева, а 256 млн. лева.

Председателят на съсловната организация посочи за какво са дадени тези пари: "Сега са отишли за всичко това, което следва държавата да поеме и да плаща през данъци, а не от здравни вноски - психиатрична помощ, спешна помощ, онкология, диализа, ваксини, включително метадон. За мен това е неморално- тези пари да бъдат употребени за това и пак казвам - много неясноти около сумите. В същото време не се прие предложението да включим отново към Здравната каса цитонамазката, за да може да не се плаща от жените и да има ефективна профилактика на един наистина много тежък проблем".

Цветан Райчинов обясни, че според Закона за здравното осигуряване тези пари са изхарчени незаконно. От друга страна това не така според закона за Здравната каса.

Председателят на БЛС призова по-бързо да бъде избран нов управител на НЗОК и нов председател на управителния съвет, за да няма сътресения в системата.

Райчинов заяви, че е "за" оставката на министъра на здравеопазването, без да е взето подобно решение от страна на лекарския съюз.

Във връзка с твърдения по медиите, че МЗ е предоставило на БЛС отчет само за 256 млн. лв. от общо 340 млн. лв., които бяха трансферирани от НЗОК към МЗ през 2011 г. от здравното министерство уточняват, че "предоставените данни на БЛС действително са за 256 млн. лв., тъй като са дадени към 31 октомври 2011 г., тоест преди приключването на миналата година."

"Това е така, защото данните са били поискани от БЛС на 17 ноември 2011 г. Справка за останалите 80 млн. лв. ще бъде предоставена след приключване на годишния финансов отчет в МЗ, което ще стане в началото на следващия месец", уточняват от МЗ.

Същевременно стана ясно, че директорите на РЗОК от днес - 23 февруари до 25 февруари по график ще представят в НЗОК разпределението на средствата към лечебните заведения за 2012 година, съобщиха от касата.

В понеделник беше проведен Надзорен съвет на НЗОК, на който основна точка в дневния ред бе да се разгледат изпратените от всички директори на районните здравноосигурителни каси (РЗОК) предложения за прогнозни бюджети на болниците. Според правилата за разпределение на средствата на болниците е направен график за работа на постоянната комисия, заедно с представители на Надзорния съвет.

От 22 февруари всички директори на РЗОК бяха поканени по график в комисията и заедно с нея ще разглеждат направените от тях предложения. След като се разгледат предложенията те се утвърждават от Надзорния съвет. Тези правила за работа са приети миналата година и ще се използват и тази година.

Извънредно събрание на Надзорния съвет на НЗОК ще се проведе пък утре, 24 февруари, от 12 часа в Министерство на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра. Целта на събранието е - да се даде мандат на подуправителя на НЗОК да ръководи институцията до избирането на нов управител от парламента.

Право на министъра на здравеопазването да свика Надзорния съвет му дава член 16, алинея 2 от Закона за здравното осигуряване. В чл. 19, алинея 5 от същия закон е посочено, че при преждевременно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК, Надзорният съвет възлага на подуправителя да ръководи институцията до избирането на нов управител от парламента.

Това трябва да стане до 30 дни от преждевременното прекратяване на договора на управителя.

 

Водещи

Най-четени