Светът на аутиста 16.07 | 18:39

Истини за коварната болест

От Лора Шопова

Аутизмът е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой свят.

Тази болест се проявява при деца преди тригодишна възраст. Ранното диагностициране обаче е трудно, защото симптомите през първите две години са неспецифични.

Открояват се три основни симптома според класификациите на психичните заболявания. Това са нарушение в социалните взаимоотношения, нарушения на речта и езика и стереотипен, повтарящ се репертоар на действия и интереси.

Децата с аутизъм имат затруднения в три области: социализация, вербална и невербална комуникация и ограничен диапазон от дейности и интереси.

В България тази диагноза се поставя само в Клиниката по детско-юношеска психиатрия "Св. Никола", към УМБАЛ "Александровска" – София, най-рано около 2,5-3-годишна възраст.

Ако имате каквито и да е съмнения, би следвало да се обърнете директно към специалист от тази клиника, тъй като при някои деца нюансите са доста фини и дори личният лекар може да не забележи нищо притеснително.

Вижте повече за аутизма на Jenite.bg.

Водещи

Най-четени