Сезонът на кърлежите дойде, почти 50 вида се срещат у нас 19.04 | 13:15

Кърлежите обикновено хибернират от ноември до края на февруари. От известно време обаче се наблюдава промяна. "Сезонът на кърлежите вече почти няма почивка", казва Петер Хагедорн от института "Роберт Кох"

От iNews.bg

С идването на пролетта се завръща и по-топлото време, а заедно с него настъпва и сезонът на кърлежите. Малките паякообразни могат да бъдат и много опасни, тъй като нерядко пренасят и болести.

Къде има най-много кърлежи?

Кърлежите се крият в горите и парковете, но често могат да се появят и в градината на дома ви - в тревата, в храстите или в друга растителност. От там те се пренасят върху животни или хора и атакуват меките части на кожата - обикновено вътрешността на коленете, подмишниците или около косата.

Малките паякообразни се прикрепват с хоботче към кожата и постепенно се вкопават в нея, за да смучат кръв. Точно тогава те могат да ни предадат опасни болести.

Според експертите повече от 40 вида кърлежи обитават България - най-популярният от тях е дървесният кърлеж. В света са познати около 900 различни вида кърлежи.

Кога са активни кърлежите?

Кърлежите обикновено хибернират от ноември до края на февруари. От известно време обаче се наблюдава промяна. "Сезонът на кърлежите вече почти няма почивка", казва Петер Хагедорн от института "Роберт Кох".

Според него причината за това е в климатичните промени. По-топлите зими привличат видове кърлежи, които преди не са можели да виреят на студа през зимните месеци. Това увеличава и заплахата от кръвопийните насекоми.

Какви болести пренасят кърлежите?

Патогенът, който причинява Лаймска болест, най-често се пренася именно от кърлежите. Обикновено това се случва часове след като са ни ухапали. Според Хагедорн е от изключителна важност кърлежът да се премахне възможно най-бързо. А първият симптом на Лаймска болест е почервеняването около мястото на ухапването.

Лаймската болест може да нанесе щети на нервната система и ставите. Ако в рамките на четири седмици след ухапване проявите симптоми, наподобяващи грип, е редно да се консултирате с лекар.. В противен случай последствията може да се проявят и години по-късно.

Кърлежите пренасят и т.нар. кърлежов енцефалит - вирус, подобен на менингита и енцефалита. 546 случая на болестта са регистрирани през 2022 година в Германия - 30% повече от предходната година. Заразяването с този вирус е възможно и когато се пие сурово мляко.

Как да се предпазим?

Срещу Лаймска болест няма ваксинация. Ако се установи навреме, инфекцията може да се лекува ефективно с антибиотици. От друга страна срещу кърлежовия енцефалит има ваксина. Поставянето ѝ е препоръчително за хора, които живеят в рискови зони или работят в горските стопанства и земеделието.

А иначе, за да се предпазите, можете да вземете и някои превантивни мерки - когато се разхождате в гората или по поляни да носите дълги панталони и по-дебели обувки. Ако панталонът е вкаран в чорапите пък кърлежът още по-трудно ще намери гола кожа, за която да се захване. Продуктите, които се рекламират като репеленти против кърлежи, предоставят само ограничена защита. След разходка навън човек трябва винаги да проверява обстойно кожата си, и особено децата след игра в тревни площи, предава Deutche Welle.

Водещи

Най-четени