Селището, в което всеки жител има деменция 18.11 | 21:44

Те са 152-ма на брой, имат си площад, театър, градина и поща

От Филипа Тодева

Преди две десетилетия, когато Ивон ван Амеронген получила телефонно обаждане от майка си, за да чуе, че баща ѝ е починал от инфаркт – внезапно и без да усеща болка, едно от първите неща, които си казва е: "Слава Богу, че той никога няма да бъде в старчески дом".

Ван Амеронген работи като член на персонала в известен холандски старчески дом в момента и наблюдава отблизо това, което никога не би искало да се случи на родителите ѝ. Но обаждането, което е получила от майка си преди години, я кара да поеме ангажимента да превърне старческия дом в по-поносимо и по-малко отклоняващо се от реалния живот място за хора, които пребивават в него. Тя имала визия за място, по-различно от безлични сгради, в които се носи миризма на зъболекарски кабинет.

Затова през следващите 20 години тя работи, за да осигури средства, за да превърне визията в реалност.

Днес изолираното селце Хогевий се намира в покрайнините на Амстердам. Преди време CNN го нарича селището на деменцията. То представлява авангардно селце, което има размерите на десет футболни игрища. В него живеят 152 жители и всички те страдат от деменция или Алцхаймер. В Хогевий си имат свой собствен градски площад, театър, градина, поща. Но и камери, които постоянно следят поведението на обитателите.

72b768a1-cc82-efdd-0c3b-500d48a34ac5

Роднините и приятелите на настанените в този невероятен старчески дом могат да ги посещават често. В него няма огромни здания и крачещи постоянно охранителен. Надзираващите болните са облечени в цивилни дрехи, а самите болни живеят в къщи от семеен тип. В 23-те постройки живеят по 6-7 души. За всички тях се грижат до 250 души медицински персонал.

Строителството на дома е финансирано от холандското правителство и струва около 25 милиона долара. Грижите излизат месечно около 8 000 евро, но правителството дофинансира, а средствата, които всяко семейство плаща се основават на доходите, но никога не надвишават 3 600 долара.

0a991587-b484-28d1-bac7-f2b2c91f0eb5За сравнение самостоятелна стая в старчески дом в САЩ излиза по 248 долара на ден, или 90 500 долара годишно. Сумата е потресаваща на фона на все по-големият брой болни от деменция в световен мащаб. Очаква се до 2030 година броят на страдащите от деменции да достигне 76 милиона души.

Водещи

Най-четени