Семерджиев: Имаме 200% ръст на разходите за лекарства при 3% - на БВП 17.02 | 11:30

В най-бедната държава в ЕС болниците купуват консумативи и илачи на средноевропейски цени

От iNews.bg

С 200% са скочили разходите за лекарства в последните години при ръст на БВП с малко над 3%. Това съобщи служебният министър на здравеопазаването Илко Семерджиев по време на в дискусия, посветена на оригиналните и генеричните лекарства.

"Законът е единствено валиден, когато говорим за макрочисла в годишен аспект. Това показва, че разходването на публични и частни средства е несъразмерно с растежа на БВП. Затова се налага да отговорим на въпроса как се разходват публичните средства. И отговорът не би трябвало да бъде чрез лобизъм, лоши решения, механизми за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци. Когато се говори за цени, трябва да се има предвид и ценности и ако се намери пресечна точка, ще бъдем успешно общество", коментира Семерджиев.

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Димитър Петров посочи, че болниците купуват лекарства, консумативи и апаратура на цени, близки до средноевропейските, а ресурсът в системата ни е ограничен. "Ако политиците решат, че трябват повече средства за солидарно здравеопазване, средствата ще се увеличат", посочи той.

Предвижда се да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията, като се обмисля касата да ги плаща директно на търговец, а не на болницата, обясни Петров. Друга идея е в онкологията НЗОК да плаща терапията на пациент средно на килограм/тегло, с изключение на детските терапии.  

Най-четени