Служебният здравен министър ще ДЕформира реформата на Москов 27.01 | 19:28

Доброто, което е направено, ще остане и ще го надградим, а парите на Касата ще следват пациентите, увери д-р Семерджиев

От iNews.bg

Служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев заяви в първия си работен ден па поста, че с предшественика си д-р Петър Москов имат сериозни философски различия в областта на здравеопазването, което предполага и сериозни промени. "Всичко добро, направено в Министерството на здравеопазването, ще бъде запазено и надградено", увери той Москов, който му предаде поста в министерството. Семерджиев обаче уточни, че той и екипът му държат да направят анализ и оценка на досегашното положение в министерството и след това ще се прецени кое "ще се надгради, запази или отмени", заяви Семерджиев по БНР.

Припомняме, че Илко Семерджиев бе сред най-яростните критици на здравната реформа на Петър Москов. Определял е Москов като "един от най-продуктивните творци на глупости в здравеопазването", а за инициираните промени в здравната система е казвал, че "това не е реформа, това е регрес, деформация и геноцид".

Служебният министър на здравеопазването подчерта, че на пациента трябва да се гарантира свободен избор на лекар и лечебно заведение и само така пациентът може да бъде в центъра на здравната система.

"Където отиде пациентът, там ще плаща Касата", каза още наследникът на Москов, който създаде Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и беше първият й директор. Преди това Семерджиев беше здравен министър в правитилеството на СДС на Иван Костов.

"Във всяка демократична държава интересите се балансират чрез договори. Аз и моят екип смятаме, че прекратяването на договорния процес в здравеопазването е голяма грешка и една от основните ни задачи ще бъде да го възстановим. В здравеопазването държавата има своето място и то е в общественото здравеопазване.

В лечебното здравеопазване има специално учредена за това институция и това е НЗОК, която в диалог с лекарите намира най-добрите модели за поведение за лекарите и за техните пациенти, защото лекар и пациент са едно и трябва да бъдат и двете страни доволни в това, което правят", заяви Семерджиев.

Той увери, че отново ще се чува "гласът на колегията" и ще работи със съсловните и гражданските организации.

"Различия имаме, но това не е грешка", каза Петър Москов. Той изрази готовност да помага с екипа си на новото ръководство на министерството и му пожела успех, защото "всеки успех в здравеопазването е един от основните успехи на държавата".

Семерджиев пък каза, че му е необходима една седмица, за да се ориентира документално как стоят нещата в министерството. "Досега съм имал публичната информация, но както знаете вътрешната информация е онова, което се намира под върха на айсберга, след като се запозная с това, ще направим с новия екип пресконференция и ще кажем какво сме установили и какви са ни плановете", допълни новият здравен министър.

Водещи

Най-четени