Случай на морбили в София 13.02 | 10:12

37-годишната жена е настанена в Инфекциозна болница

От iNews.bg

Има доказан случай за морбили в София на 37-годишна жена, която е настанена в Инфекциозна болница. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев.

Той изтъкна, че случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите се увеличават заради липсата на ваксинации и сезонните работници от страни като Украйна. В България нивото на ваксинации остава високо, така че засега страната ни успява да избегне тази тенденция, но д-р Кантарджиев призова да не се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си.

Три са починалите деца от морбили в съседна Македония, като се взимат мерки като надопускане на неимунизирани деца, заяви д-р Кантарджиев.

Случаите на морбили в Европа са нараснали десетки пъти заради липсата на имунизации. Най-много са случаите в Украйна - 36 000 души. Здравните власти в България трябва да изискват имунизационен паспорт на сезонните работници от там или да ги имунизират, призова д-р Кантарджиев.

"5500 са случаите в Сърбия, в Румъния броят намаля - по-миналата година бяха 10 000, сега са само 1500. 2500 са болните миналата година в Гърция", казва д-р Кантарджиев.

Не бива да се посещават тези страни с деца, които са под 13 месеца, когато се поставя първата ваксина, изтъкна д-р Кантарджиев. Той подчерта, че младежите, които не са боледували от морбили и са били в чужбина, е редно да избягват контакт с малки деца в първите няколко дена след завръщането си в България. По думите му, ако посещаваме рискови страни, е редно да избягваме големи групи деца.

Водещи

Най-четени